Welke spiegelreflexcamera past bij jou

Welke spiegelreflexcamera past bij jou

Een ander woord voor spiegelreflexcamera is een DSLR-camera. De letters DSRL staan voor Digital Single Lens Reflex. Het grote verschil met andere camera’s is dus dat dit soort camera’s een spiegel en een beeldsensor heeft.

Wanneer je een nieuwe spiegelreflexcamera wilt kopen kan de keuze wel eens lastig worden. Toch is er voor iedereen een geschikte camera te vinden. Het maakt niet uit of je een beginner of een echte beroepsfotograaf bent.

Bij de keuze van jouw ideale spiegelreflexcamera is het slim om voor jezelf te bepalen wat je van de camera verwacht. Eigenlijk zijn spiegelreflexcamera’s in drie groepen in te delen. Er zijn modellen voor beginners, gevorderden en voor echte professionele fotografen.

Opties

Als je een beginnend fotograaf bent kan je het beste kiezen voor een camera die is voorzien van een automatische stand. Hierdoor hoef je jezelf niet druk te maken over lastige, handmatige instellingen. Een groot aantal camera’s hebben een aantal voorgeprogrammeerde standen.

Hierbij kan het gaan om landschappen of portretten. Zodra je eenmaal meer ervaring hebt met een spiegelreflexcamera en je weet hoe je deze het beste kunt instellen, zal je de automatische stand zelden nog gebruiken.

Daarnaast speelt ook het uiterlijk van de camera een grote rol. Er zit nogal wat verschil in de beeldsensoren. Wanneer je de mogelijkheid hebt om de ISO hoger in te stellen, kan je ook in het donker goed foto’s maken.

Het voordeel hiervan is dat je geen lens met veel lichtsterkte nodig hebt. Wel is het nadeel van ISO dat het ruis op je foto oplevert. Hierbij geldt wel dat dit bij een duurdere camera aanzienlijk minder is dan bij een goedkoper exemplaar.

Megapixels

De eigenschap van een spiegelreflexcamera waar de meeste fotografen op letten is het aantal megapixels. Toch wil dit niet zeggen dat dit invloed heeft op de kwaliteit van de door jou gemaakte foto’s.

Sensoren zijn namelijk opgebouwd uit pixels. Even een voorbeeld: Wanneer de ene sensor over 20 megapixels beschikt en de andere over 40, dan hebben de pixels bij de sensor met 20 pixels meer ruimte. Deze vangen meer licht op.

Het aantal megapixels is wel belangrijk wanneer je de door jou gemaakte foto’s op een groot formaat af wilt drukken. Wanneer je genoegen neemt met foto’s met een A3-formaat heb je meer dan genoeg aan een camera met 12 megapixel.

Beelden per seconde

Wanneer je foto’s wilt maken van bijvoorbeeld autosport, dan kan het prettig zijn om een aantal beelden per seconde te kunnen maken. Wanneer je 20 beelden per seconde maakt kan het niet anders of je hebt het perfecte plaatje geschoten.

Gebruik je de camera vaak voor actiefotografie, dan is het slim om een camera te kiezen die een aantal beelden per seconde kunnen schieten. Wanneer je alleen portretten of landschappen wilt fotograferen is een camera die 7 beelden per seconde schiet meer dan voldoende.

Lenzen

Zonder lenzen heb je helemaal niets aan een spiegelreflexcamera. Heb je een leuk toestel op het oog, neem dan zeker goed de tijd om te kijken wat de lenzen voor deze camera kosten. Hier kunnen namelijk grote verschillen in zitten.

Over het algemeen beschikt een spiegelreflexcamera over een standaardlens. In bijna alle gevallen kan je met deze kitlens of zoomlens al flink wat. Voor een starter of iemand die alleen landschappen of portretten fotografeert is dit eigenlijk al meer dan voldoende.

Wil je foto’s maken van dingen die ver weg zijn, kan is een telelens aan te raden. Dit geldt zeker wanneer je graag dieren in de natuur fotografeert. Vind je het leuk om close-ups te maken van insecten? Kies dan voor een macrolens.

MEER TE WETEN KOMEN

nieuwe televisie


Lees Meer

spel consoles


Lees Meer

soundsystemen


Lees Meer